Архів новин
Партнери з Волині

Нові пропозиції про співпрацю надходять до Музею. Колективи Волинського краєзнавчого музею (м.Луцьк) та його відділення – Маневицького краєзнавчого музею (смт. Маневичи Волинської області) виявили бажання стати партнерами проекту «ПортретиUA». На сайті вже з’явилися історії рятівників з Волині В. Фоменка та І. Гнатюка, проте це лише початок співпраці. Незабаром разом із партнерами фахівці Національного музею історії України у Другій світовій війні презентуватимуть «Портрети UA» на 5-му Всеукраїнському музейному фестивалі «Музей та виклики часу», який відбудеться 18-24 вересня 2018 р. у м. Дніпро. Презентація відбудеться у рамках «Українсько-Єврейських зустрічей».

5 вересня 2018

Партнери з Дніпра

Після презентації проекту «ПортетиUA» на музейному семінарі-практикумі «Патріотично-просвітницька місія сучасного музею» до проекту долучилися наші колеги – науковці Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума».

Директор Інституту та Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» Ігор Щупак зазначив, що згідно даних Національного меморіалу історії Голокосту Яд Вашем (Ізраїль) у Дніпрі мешкали 24 особи, відзначені званням «Праведник народів світу». Сукупно вони врятували 78 євреїв. Наймолодшому з врятованих виповнився 1 рік.

Імена цих людей та їхні історії повинні бути відомими не лише мешканцям м. Дніпро, а й усім українцям та громадянам інших країн. Тому проект «ПортретиUA» є вельми потрібним і важливим. Перші історії про рятівників з Дніпра (М.Ю. Карпіка, В.Ю. Зубков) уже на сайті.

10 липня 2018

Про Проект музейникам України

У Музеї за підтримки Міністерства культури України.відбувся дводенний семінар-практикум «Патріотично-просвітницька місія сучасного музею». Більш ніж сотня учасників заходу з усіх регіонів України прибула до столиці. Серед гостей були присутні: керівники музеїв та заповідників України, наукових закладів та установ, органів центральної та місцевої виконавчої влади, науковці та фахівці музейної справи. Говорили про роль музеїв у збереженні історичної пам’яті та вихованні сучасної генерації громадян-патріотів.

Заступник генерального директора Музею Людмила Рибченко презентувала проект «Портрети UA» та закликала всіх присутніх долучитися до його реалізації. Кожен учасник семінару отримав інформаційний буклет проекту. Чекаємо на співпрацю!

11 червня 2018

Презентація для вчителів історії м. Києва

У музеї відбулася презентація проекту «ПортретиUA» для вчителів історії навчальних закладів столиці. Куратори передали слухачам усі необхідні матеріали та закликали долучитися до проекту разом із вихованцями. Розповсюдження інформації про наш проект у середовищі педагогів уже дало перші позитивні результати. На зв'язок із нами вийшли вчителі столичної гімназії ім. Драгоманова, які разом із вихованцями виявили бажання взяти участь у формуванні вітчизняної бази даних, присвяченої українцям – Праведникам народів світу. Чекаємо на інших!

21 лютого 2018

Партнерська підтримка

Проект «ПортретиUA» набирає обертів. Він стає все більш цікавим широкому колу людей, до нас звертаються нові партнери. Надійшла пропозиція від журналу «Справи сімейні» про опублікування в часописі історій Праведників народів світу, підготовлених учасниками проекту. Першою світ побачила історія «Неуповноважена» мама» про Праведницю народів світу Олександру Шулежко. Матеріал підготував один із кураторів проекту Тарас Городняк. Історія ілюстрована унікальними світлинами з фондів музею. Ця розповідь розміщена у паперовій версії журналу і на сайті. Дякуємо редакції за співпрацю! Незабаром на сторінках видання з’являться нові портрети Праведників. Долучайтеся до проекту та ставайте авторами нових історій.

1 лютого 2018

Перше інтерв’ю Праведниці

Проект стартував! Записане перше інтерв’ю й розміщена на сайті перша історія – доля Праведниці народів світу Оксани Антипчук. Бабуся детально розповіла про те, як вона з батьками рятувала єврейську жінку із маленьким сином, добре усвідомлюючи смертельну небезпеку, що їм загрожувала. Спілкування зі свідком і учасницею подій, простою літньою жінкою, яка втілює в собі мужність та невичерпну людяність залишило, в авторів її портрета неабиякі враження. Робота над проектом дає змогу доторкнутися до сторінок української трагічної живої історії, яка досі залишається непрочитаною. Запрошуємо долучитися до її написання.

15 січня 2018

Рекламні матеріали

На підтримку рекламної кампанії проекту «ПортретиUA» у музеї виготовили нові рекламні матеріали: листівки та постери. Вони допоможуть поширювати інформацію, яка стосується проекту, та заохотити слухачів музейних заходів до вивчення та дослідження новітньої історії України. Усі бажаючі отримати листівки проекту пишіть на електронну адресу: portraitsua@gmail.com

14 січня 2018

Презентація для молоді

Відбулася презентація нового музейного проекту «ПортретиUA». Знайомство відбувалася в рамках Всеукраїнського семінару «Реалізація національної ідеї становлення громадянина-патріота України через ціннісний потенціал олімпізму», що проводився на базі музею. Учасники наукового зібрання – учителі та учні з різних регіонів України, представники Олімпійської академії України – дізналися від одного з кураторів проекту Володимира Кримінського мету, зміст та завдання проекту. Він також розповів про людей, яким присвячена перша сесія проекту – «Українців – Праведників народів світу».

8 грудня 2017

Визначальна історія

На сайті з’явилася перша історія проекту «ПортретиUA», присвячена Праведниці народів світу Олександрі Шулежко. Ця жінка та гуманітарний подвиг, який вона здійснила під час нацистської окупації м. Чекаси, вже декілька років є невід’ємною частиною музейної розповіді про Голокост в Національному музеї історії України у Другій світовій війні. Багато в чому саме доля Олександри Шулежко наштовхнула нас до створення проекту «ПортретиUA», зокрема першої його сесії, присвяченої Праведникам народів світу. Читайте цю неймовірну історію у розділі «Банк портретів».

7 грудня 2017